fredag 21 augusti 2015

Skördetid

Så här års blir jag alltid sugen på att plocka, safta och sylta.
Mina problem nuförtiden är att jag varken har tid, ork eller en egen trädgård. Men nu under semestern besökte jag mina föräldrar (= trädgård + barnvakt = syltning och saftning!) så jag passade på att fylla på förråden.

Efter att några timmars bärplockning och ytterligare några timmar i köket så kunde jag stolt luta mig tillbaka och se på mitt dagsverk!


5 flaskor saft, 4 burkar gelé och 3 burkar sylt av svarta vinbär och så lite körsbär.

I många år gjorde jag bara svartvinbärssylt utan att förstå att det man verkligen ska göra av svartvinbär är saft! Svartvinbärssaft är (enligt mig) den godaste saften i världen!

Dessutom är det fruktansvärt enkelt.

Recept svartvinbärssaft:
1. Rensa bären, dvs ta bort dåliga bär och saker som spindlar och dylikt som du inte vill ha i din saft. Du behöver inte repa svartvinbären innan de kokas, det kommer ändå filtreras bort när du silar saften.

2. Koka bären tillsammans med 3 dl vatten per liter bär tills de har gett ifrån sig sin saft. Jag har alltid undrat hur jag vet när bären har gett ifrån sig sin saft. Den här gången värmde jag bären på för svag värme till en början så att det inte riktigt började koka. Då insåg jag skillnaden. Saften i grytan ska vara mörk och ogenomskinlig när man till exempel tar upp lite saft på en slev. Om den inte är det efter ca 10 minuter, försök höja värmen eller vänta en liten stund till.

3. Sila saften. Enklast är att hälla upp de kokta bären i ett durkslag med en gammal ren handduk. Då behöver man inga specialsaker som står och tar plats hemma, och jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt.

4. Koka upp den silade saften igen med lite socker, ca 3 dl per liter vinbär. Om man vill kan man även ha lite konserveringsmedel för att vara säker på att saften håller. Det brukar inte jag ha. Vi dricker upp saften snabbt efter att vi har öppnat den och oöppnad saft lägger jag ibland in i frysen så att den håller längre (men tänk på att saften vidgas när den fryser till is, ställ inte in en glasflaska som är fylld till bredden i frysen... det blir inte bra...).

5. Häll upp saften på rena flaskor. Jag brukar diska flaskorna och avsluta med att hälla kokande vatten i dem. Jag vet inte om det faktiskt gör dem renare. Men jag inbillar mig det.

Till sist så finns det en sak som krånglar till saftandet lite. Svarta vinbär bör vara väl mogna när de kokas till saft, annars finns det risk att pektinet i vinbären gör att saften stelnar och blir till gelé. Vill man däremot ha gelé så är det bara att följa receptet ovan, men använda bär som precis mognat istället. Eller så kan man ha i syltsocker och koka saften lite extra länge, som jag gjorde för att få min gelé att stelna.

Bon appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar